Wees moedig

f90692526e18889e71de3954ed629b85“Wees sterk en moedig” Deuteronomium 31:7; Jozua 1:6,7,9,18; Psalm 27:14, of “Houd moed” in Mattheus 9:2,22; 14:27

Maar waar halen we de moed vandaan om moedig te zijn? God geeft wel steeds de opdracht maar Hij geeft nergens de belofte van een injectie met “moed”? Hij belooft ons kracht te geven, in van alles te voorzien, voor ons te bidden en te pleiten maar geen belofte van “moed”,  alleen de opdracht om het te zijn. “Hé….bedankt. Lekkere opdracht is dat”.
Wat is dat dan “moedig”? Moed, zeggen de naslagwerken, is de bereidheid om de confrontatie met tegenslag, lichamelijke pijn, intimidatie, angst of onzekerheid te doorstaan. Met de kennis dat het reëel is om voor bepaalde zaken bang te zijn, toch handelen en naar wat goed en rechtvaardig is, en integer blijven aan jezelf. In die definitie ligt een sleutel om te begrijpen waarom God geen belofte doet van een gift van Moed. Er is namelijk geen (negatieve) angst in God. Er is niets in deze wereld en daar buiten, wat Hij niet heeft gemaakt. God is altijd grotere, sterker, machtiger en beter als alles wat er geschapen is en alles waar wij bang voor zouden kunnen zijn. Daardoor hoeft God nooit angst te doorstaan en moedig te zijn, Hij is het al. Hij kan alles in de ogen kijken, Hij kan alles hanteren, 100% zonder angst en met 100% moed. Er is niets wat afbreuk doet aan Zijn moed.
De opdracht “wees sterk en moedig”, heeft daarom niets te maken met een gave die we hebben te ontvangen, maar met onze identiteit in God. Onze identiteit ligt in God, naar wiens beeld en gelijkenis wij zijn. Hoe meer we op Hem gaan lijken, hoe meer we ons met Hem verenigen, hoe meer we in de positie komen waar geen angst is maar 100% moed regeert.
Niemand kan je moed stelen of jou je identiteit afpakken, want die is geborgen, vast en zeker in de hemelse gewesten.
We kunnen er naartoe groeien, sterker in worden en het vermeerderen tot in de hemel, eindeloos groot. Misschien ligt een olympische medaille niet binnen ons bereik, maar toch worden wij Overwinnaars genoemd.
Je bent een Overwinnaar.
Gemaakt om te leven van overwinning naar overwinning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s