oikos

Ef.2:19-22.
19. Zo zijn wij dan geen vreemdelingen en bijwoners, -maar huisgenoten van God
20.gebouwd op het fundament van de apostelen en profeten, waarvan Christus Jezus zelf de hoeksteen is.
21. In Hem wast elk bouwwerk, goed in één sluitend, op tot een tempel, heilig in de Here.
22. Mede gebouwd tot een woonplaats Gods in de Geest.

7343c13f1f3415da69c761e01c89b9f1
bron: zoomw0rld.tumblr.com

Het thema van deze passage komt in het Grieks heel sterk naar voren door het centrale woord “oikos”, met alle vervoegingen daarvan. Oikos hierin niet zozeer een stenen gebouw, een huis, maar in de tweede vertalingsopvatting een ‘huishouden’. Het is een levend en groeiend geheel.
En in het Grieks springt dit thema overal in het oog. Het woord ‘huisgenoten’ is in het Grieks “oikeioi”, zij vormen het huis-gezin.
Samen worden ze ‘opgebouwd’- “ep-oiko-demthentes”. De letterlijke vertaling van dit woord is ‘er bovenop gebouwd worden’, wat verwijst naar de hoeksteen Christus Jezus.
Samen worden deze huisgenoten gebouwd tot een “oikodome”, dat gaat niet om een groot ‘gebouw’, zoals het woord doet vermoeden. Maar aansluitend op de overdrachtelijke betekenis, gaat het om een toenemende opstapelende groei. Een voortdurend groter worden van het huisgezin in aantal, kennis en zeggingskracht.
Om  door Zijn oikos, bekend maken de veelkleurige wijsheid Gods in de hemelse gewesten. Dit staat in directe verbinding met de rest van de brief v.1:21-23; 3:9-11, waarmee deze passage 1 geheel vormt.
Van dit groeiende, goed aaneensluitende huisgezin is God de ‘bouwmeester’- “oikodomeo”.
Zo worden jij en ik, ‘medegebouwd’- “sun-oiko-domeiste”, tot een plek waar God en Zijn Geest ‘domicilie’ hebben. Het is hun ‘woonplaats’- “kat-oike-terion”. Dit huis is Zijn verblijfsplaats, niet een tijdelijke logeerplek of een woning waar Hij even een kopje koffie komt drinken. Hij wil bij ons wonen, als jij Hem daartoe plaats geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s