Onze Vader.

b464ef06-e3f5-11e3-896b-7adfc0ffeb43Matt.6:9 Onze Vader die in de hemelen is; 6:6 bidt tot uw Vader die in het verborgene ziet; 6:32 uw hemelse Vader weet wat je nodig hebt; 10:29 niet één mus zal ter aarde vallen zonder uw Vader;Luc.6:36 weest barmhartig gelijk uw Vader barmhartig is;

Voor de Joden was het ondenkbaar om die grote, zeer grote, hoogverheven naam boven alle naam te zien als een Vader. Maar Jezus zei het en Hij bleef het eindeloos herhalen, zo vaak dat er geen twijfel meer over mogelijk was. Het stond niet onder 2 of 3 getuigen vast, maar aan menigten, dat dit is wat Jezus ons te zeggen heeft: God is een goede, volmaakte Vader.
In onze westerse cultuur blijft de kracht van die openbaring nog steeds staan, want vele van ons hebben geen vader of een zeer onvolmaakte vader. Voor ons is daarmee het soms net zo moeilijk om echt te bevatten, dat dit Vaderschap niet overeenkomt met de misvormende, kwetsende ‘vader-ervaring’ die we in deze wereld hebben ervaren.
Laatst zat ik weer eens naar zo’n prachtige ‘Vader-boodschap’ te luisteren en mijn verstand zegt “ja, ik snap het”, maar mijn hart weet gewoon niet hoe ik dit ontvangen kan. “God heeft jou foto in Zijn portemonnee”, vergeleek de spreker. En in mijn hoofd hoorde ik mezelf denken “dan heeft ie wel een scandisk nodig om al die miljarden hoofden bij zich te hebben”. Het is leuk dat Hij de namen van al die miljarden hoofden kent, maar wat maakt mij daar “bijzonder” aan?
En daar heb ik een dag of 2 op lopen herkauwen, totdat me te binnen viel dat ik in mijn blindheid voorbij ga aan het feit dat ik uniek gemaakt ben. God heeft maar er maar ééntje van mij. En Hij heeft er maar één van jou. We zijn onvervangbaar.
Als er iets met die ene unieke persoon gebeurt of verloren gaat….is er iets of beter gezegd iemand, voor eens en voor altijd ontbrekend aan Gods gezin. Als onze unieke persoonlijkheid, onze gaven en talenten, beschadigt raken heeft de Vader geen stand-in die onze plaats in kan nemen. Ieder ander zal op een andere manier handelen en zich uiten. Die uniciteit bepaald ons speciaal zijn voor onze Vader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s