God is sterk en machtig in de strijd

8c86d5f4a35da18acc03c9deeb987ca9Nadat Mozes alle moed bij elkaar geraapt heeft en met zijn broer en de oudsten heeft gesproken, gaat hij naar de farao. En hoe onbekwaam en hulpeloos Mozes zich misschien voelde, hoe kwetsbaar ook, hij krijgt geen makkelijke overwinning. De tegenstand komt snel en onmiddellijk.
Deze Israëlieten zijn lui, oordeelt de farao. Ze krijgen geen stro meer en in plaats dat er vooruitzicht komt op verbetering van de situatie, verergert het juist. Emoties spelen op en Mozes krijgt de schuld! En die schuld wordt op een religieuze wijze naar voren gebracht Ex.5:21 De Here zie op u en oordele, omdat u ons bij de farao en zijn knechten in een kwade reuk heeft gebracht. Dat is geen gemakkelijke beschuldiging om mee om te gaan, mensen die zich boven je stellen met een Almachtige God als back-up. Maar dat wil niet zeggen dat ze gelijk hebben.
Als je op de situatie kijkt kan boosheid gerechtvaardigd lijken, het kan zelfs logisch eruit zien om te wijzen naar de persoon die het ogenschijnlijk heeft veroorzaakt, maar is dat echt zo? Wat zegt God ervan wanneer je jou zaak aan Hem voorlegt? Ben je echt persoonlijk door deze mensen benadeelt of maakt de gebeurtenis deel uit van een groter plaatje?
22. ‘Toen keerde Mozes terug tot de Here’. Hierin wordt het karakter van Mozes zichtbaar. Hij neemt de beschuldigingen niet persoonlijk, maar hij keert terug naar de Opdrachtgever, God die hem gezonden heeft en die hem de boodschap heeft toevertrouwd.
Zijn onzekerheid keert hij om tot vragen: Waarom gebeurd dit met mijn volk? Waarom heeft U mij gestuurd als dit het resultaat is? En God antwoord 5:24-7 ’ Nu zal je doen wat ik aan de farao doen zal; want door een sterke hand zal hij (farao) hen laten gaan’. Dat is de belofte die aan de boodschap gebonden is. En opnieuw openbaard God wie Hij is 6:2 ‘Ik ben de Here- verschenen als God de Almachtige- Ik ben een verbond met hen aangegaan- en Ik heb hun klacht gehoord”.
God is sterk en machtig in de strijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s