Hardheid van hart

d907b8454c6afe2cdb652a8fe252ea55Ex.8:15 ‘Maar toen farao zag dat er verlichting was ingetreden, liet hij zijn hart niet vermurwen en luisterde niet naar hen-zoals de Here gezegd had’. 9:34 toen farao zag dat de regen, de hagel en de donderslagen hadden opgehouden, ging hij voort met zondigen; hij liet zijn hart niet vermurwen, hij noch zijn dienaren´.
Het hart van God is zacht, vol van liefde mededogen en ontferming, gericht op de ander.
Het hart van de boze is daaraan tegenover gesteld, het is hard, liefdeloos, zonder mededogen uit op eigen gewin, gericht op het eigen ik.
Daarom zou het ons niet moeten verbazen dat er 10 plagen voor nodig zijn om farao te bewegen de Israëlieten te laten gaan en dan nog komt hij ze achterna. Zo gedragen mensen zich die hard zijn van hart, aangeblazen door machten, die zich tegenovergesteld gedragen aan Gods natuur. Soms kan ons dat overvallen wanneer mensen zich zo gedragen. Deze manier van denken en reageren behoort niet tot onze natuur wanneer we deel van God uitmaken en in Christus deel hebben aan de Goddelijke natuur. In het ergste geval geeft het ons het gevoel weerloos te zijn tegenover zoveel kwaadaardigheid, maar dat is verre van de waarheid.
Het is goed om zicht te krijgen op deze twee tegenovergestelde naturen, zeker wanneer je met geestelijke strijd te maken krijgt. Hoeveel te meer je gaat begrijpen wie God is, hoe Hij handelt en wat Zijn gedachten zijn, des te meer je zal begrijpen wat het tegenover gestelde daaraan is.
Je hoeft de boze niet te leren kennen om goed beslagen in de strijd te kunnen staan en zijn plannetjes te verwachten. Weet wie God is en alle eigenschappen die God heeft, zal ook herkennen hoe deze eigenschappen bij de boze ontbreken.
Het is waarheid versus leugen; giften versus roof; leven versus vernietiging en boven alles: Overwinning versus een verslagen tegenstander.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s