Na de strijd

c084424c0b872365701b41fc05a9b6f51 Kon.19:11. Nadat Elia de overwinning op de valse profeten bij Karmel had behaald, ging hij zitten onder een bremstruik en begeerde te mogen sterven. Hij zei :”Het is genoeg!”. Dit was Elia’s reactie op de bedreigingen die Izebel aan zijn adres had geuit.
geen logische reactie na zo een grote overwinning, maar er is ook niets logisch aan emotioneel redeneren. Het emotionele denken sluit bronnen van kennis af, vergeet eerdere overwinningen en geeft daar niet de juiste betekenis aan. Het is op zichzelf gericht en niet op God.
de emotionele redenatie van Elia zegt: “Ik heb 450 heksen vermoord en nu staat de machtigste, invloedrijkste heks in het koninkrijk op. Nu ben ik toast! Deze vrouw heeft bijna het gehele volk van God uitgemoord en nu ben ik aan de beurt net als de rest”.
Emoties als angst, afwijzing en eenzaamheid jagen deze verblinding aan, zelfs tot zulke grote proporties dat Elia zegt “ik wens te sterven”.
Ja, niet menselijks is vreemd voor God. Je zou misschien een opgeheven vingertje verwachten :”Dit mag je niet zeggen als een kind van God”, maar God stuurt een Engel.
“Sta op Elia en eet”, hij mag op weg naar God op de berg Horeb, een reis van 40 dagen. En nog een keer zegt de Engel:”Sta op Elia en eet”. Dit is niet de emotionele plaats om te rusten. Rusten  mag hij pas doen op de berg Horeb in de nabijheid van God, maar aan deze emoties moet hij voorbij trekken.
Of emoties nu de overhand nemen voor een korte of voor een langere periode, rust er niet in. Sta op en ga tot je de berg Horeb hebt bereikt waar je veilig bent en de wereld weer vanuit Gods perspectief kan bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s