wie is een profeet?

59053955ecbee7467d50f4a5a7aed849Amos 7:13 in Bethel mag jij voortaan niet meer profeteren, want dit is een koninklijk heiligdom en het is een rijkstempel. Maar Amos gaf Amasja ten antwoord: Ik ben geen profeet en ik ben geen profetenzoon, maar ik ben veehouder en kweker van moerbeivijgen. Maar de HERE nam mij achter de schapen vandaan, en de HERE zei tegen mij: Ga heen, profeteer tegen mijn volk Israël.

Officiële gezagsdragers of kerkleiders, hoe je ze ook maar wil noemen, hebben Amos niet aangesteld als profeet, hij was geen lid van een profetenschool en kwam niet uit het geslacht van profeten. Hij had geen achtergrond om als profeet te worden gezien, bekleedde geen specifieke functies in het heiligdom, geen man van aanzien. Hij noemt zichzelf een veehouder en een tuinder, ondanks het feit dat hij prima weet wat zijn opdracht is die hij van God gekregen heeft. Hij moet aan zijn land vertellen wat God van dit land vindt en de handel en wandel van dit volk.
Amos ziet scherp. Elke keer wanneer God hem vraagt “wat zie je Amos”, is zijn antwoord accuraat, “spot-on” en God geeft hem de woorden bij het beeld.
En die woorden die Amos uitspreekt zijn raak, anderen die zijn woorden horen hebben er ontzag voor. Zoveel ontzag dat ze hem willen verbieden om te spreken, want zijn woorden hebben de kracht die God eraan verleent.
Structuur en onderwijs zijn goede dingen daarom is het een zegen en een rijkdom dat in ons land, in volle vrijheid, overal profetenscholen opschieten. Het is geweldig dat Gods kinderen zich uitrekken om van God Zijn overvloedige gedachten te horen. Strek je er naar uit, “Wat zie je?”.
anderzijds is het wijsheid om open te blijven staan voor mannen en vrouwen die zonder enige wereldse credits, woorden uitspreken waar God kracht aan verleent. Want uiteindelijk gaat het om Gods Geest, Gods woord en Gods kracht, of je jezelf nu tuinder noemt of profeet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s