De sleutels: geloof en werken

627cdefa4290b9b5e7cc8acddba708f9Jac.2:14 Wat heeft het voor nut als iemand geloof beweert te hebben, als hij er niet naar handelt?
Jacobus lijkt daarin zo tegenstrijdig aan Paulus die zegt dat alles is door het geloof. Maar dat past ook bij Paulus, want zodra hij ergens van overtuigt is gaat hij er direct naar handelen. Er zit bij Paulus geen vertraging tussen de overtuiging en het doen.
Jacobus ziet een andere generatie opkomen, waarin men over van alles praat en het van belang is dat je ergens een mening over vormt. Een cultuur die uitnodigt om toeschouwer met een opinie te kunnen zijn. Daar zit maar zeer beperkte kracht in ideeën die niet tot een uitvoering komen.
Daarom komt Jacobus tot de stellige conclusie: “geloof zonder werken is op zichzelf genomen dood”, Jac.2:17. Het creëert hoofdkennis zonder hartsrelatie en ervaring.
Ik denk dat Paulus en Jacobus met hun standpunten beide 2 sleutels presenteren die we nodig hebben voor onze persoonlijke groei: Geloof en Werken.
Afhankelijk van ons persoonlijkheidstype zullen we meer van de ene sleutel nodig hebben om te groeien of meer van de andere sleutel.
Ben je een ‘Doener’ dan zal je groeien door je geloof met kennis en in overtuiging te voeden, zodat je weet waarom je doet wat je doet. Ben je meer theoretisch ingesteld dan zal je groeien door je overtuigingen praktisch te maken en ervanuit te gaan handelen.
Het is dus niet de vraag of je nu wordt behouden door geloof of door werken, zoals de theologie zich afvraagt, maar veel meer God die de mens met zijn verschillende persoonlijkheidstypes geschapen heeft en voor beide een opdracht heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s