Wordt positief besmet

8d682c55b38781cc3b5aa60fbb98e33ePs141:3-4 Heer stel een wacht voor mijn mond, waak over de deuren van mijn lippen; neig mijn hart niet tot iets kwaads.

Niets lijkt zo besmettelijk als negatief gepraat. Even een voorbeeld, ik ken een echtpaar die de zorg voor hun gehandicapte kind op een bijzonder op zich nemen. Hoe moeilijk ze het persoonlijk ook mogen hebben, toch zullen ze altijd de kleding en de kamer van hun dochter perfect netjes proberen te houden. Ze komen met haar wandelen en fietsen als het zo uitkomt en dat is bijzonder. Iedereen die wel een mantelzorger voor een familielid is geweest, weet hoe zwaar het kan wegen om er steeds weer te zijn.
Toch is het lastig om deze specifieke ouders daarvoor in het zonnetje te zetten, ten gevolge van de houding.
Behalve dat ze buitengewoon zorgzaam zijn, stellen deze ouders zich ook zeer stug en kritisch op. Zodra ze binnenkomen gaat hun blik uit naar alles wat hun niet bevalt; van de medewerkers, de inrichting van de woning, kleding en verzorging, tot elk woord wat wel of juist niet wordt gezegd. En ze schromen niet om deze kritiek kenbaar te maken.
Dit had tot gevolg dat na binnenkomst van deze ouders een jonge flexmedewerkster enigszins bedrukt mij kwam vragen :”Hadden ze ook kritiek over hoe ik het bed had opgemaakt?”.
Dat legt precies de negatieve besmettelijkheid bloot. Alle ogen worden gericht op alles wat er mogelijk niet goed zou kunnen zijn en een kritische blik vindt altijd iets. Deze vorm van denken en kijken kruipt tussen je oren en doet zijn werk nog lang nadat de mensen die het hebben meegebracht naar huis zijn.
Na zo een “besmetting” hebben we God heel hard nodig om ons weer in Zijn heiligheid en liefde te brengen, zodat we de wereld om ons heen weer kunnen zien zoals God het ziet.
Gebed: Heer wilt U ons denken schoonmaken van zulke negatieve beïnvloedingen. Help ons de dingen te zien zoals U ze ziet, mooi, liefelijk en vol vrede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s