Geen geest om opnieuw te vrezen.

Rom.8:15 “Je hebt niet ontvangen een geest van slavernij om opnieuw te vrezen”.
Het is vaak de angst zelf die ons tot slaaf maakt, omdat het in ons binnenste voelt als hetgeen de waarheid is.
Een voorbeeld, ik heb nog wel eens last van hoogtevrees. Op het moment dat ik in een diepte kijk, krijg ik in mijn hele lichaam het gevoel dat ik val. Al mijn spieren spannen, ik meen mijn evenwicht te verliezen en als ik mijn ademhaling niet onder controle hou sta ik naar lucht te happen als een bejaarde jogger. Die reactie komt al tot stand voordat ik heb kunnen denken, de emotie reageert 1st.
Maar dat wil nog niet zeggen dat die emotionele reactie, de echte waarheid is. Het mag voor mij voelen alsof ik dood ga vallen, maar de kans dat dit gebeurt vanaf een keukentrapje is niet zo heel erg realistisch.
Sommige emoties werken precies hetzelfde. Je kan zo bang zijn voor afwijzing of om buitengesloten te worden, er niet bij te horen, dat je jezelf (soms onbewust) in allerlei bochten wringt om dat maar niet te laten gebeuren. Je doet bijvoorbeeld je uiterste best om emotioneel bij iemand aan te sluiten, te bevestigen dat jullie dezelfde mening hebben. Soms gaat het zo ver dat mensen delen van het gedrag van de ander gaan kopiëren. De angst om niet leuk gevonden te worden maakt je slaaf van je angst en uiteindelijk ook van mensen. De onderliggende overtuiging kan zijn, dat je van mening bent dat je niet in staat bent om de pijn van afwijzing te verdragen. Maar voordat je dit hebt kunnen bedenken heb je uit emotie al zo gereageerd.

Wat we nodig hebben is niet alleen vernieuwing van ons denken, om realistischer naar de situatie te kunnen kijken, maar vooral vernieuwing in onze emoties. Paulus zegt hier dat God ons geen geest van angst en slavernij geeft, maar de Geest van het zoonschap. De heilige Geest die vol liefde van de Vader is, liefde die elke vrees uitdrijft.
De geest van het zoonschap gaat over onze ware identiteit, kinderen van een grote God, een liefdevolle Vader, volkome vrijgekocht.
Gebed: Heer vergeef me de leugens die in mijn emoties werkzaam zijn. Geef me meer van Uw geest en drijf alle vrees uit, in Jezus naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s