Geen geest om te vrezen (2)

bron: http://www.metaalmagazine.nl

Een angst die iedereen die een burn-out heeft gehad kent, is de angst die een situatie oproept wanneer er meer van je gevraagd wordt, als dat je op dat moment aan energie op kan brengen. Het steekt de kop op wanneer je moe bent of een griepje onder de leden hebt, maar ondertussen moeten er ook dingen gedaan worden. Of wanneer iemand een veeleisende dringende hulpvraag bij jou neerlegt, die veel tijd opslokt.
Je wordt overvraagt en onmiddellijk antwoord de emotie van angst: “Dit kan ik niet, oh help!”. Voordat we het in de gaten hebben raast de stress door ons lijf en vervallen we in allerlei overlevingsmechanisme. Dit zijn de emoties die vernieuwing nodig hebben, zoals ik in het vorige stuk aanhaalde. Maar de manier waarop we naar de situatie kijken is ook bepalend.
Zelf heb ik daar 2 helpende gedachten voor gevonden. Ten 1ste: Dit is een nieuwe situatie. Het gaat om andere mensen, andere vragen en ik kan de situatie beter hanteren als de vorige keer, want ik heb meer geleerd.
De 2de gedachte is misschien nog sterker. Ik ben helemaal niet gemaakt om alles te kunnen, om op elke hulpvraag een antwoord te hebben en alles op te lossen. Paulus zei “als ik zwak ben, ben ik machtig”, 2 Cor.12:10. We zijn namelijk gemaakt om uit Jezus te putten. We zijn niet bedoelt om sterk te zijn van onszelf, maar om sterk te zijn in Zijn kracht. En dan zal het ons aan niets ontbreken.
1 Cor.1:5 In elk opzicht zijn wij rijk geworden in Hem: in alle woord en alle kennis,–, 7. Zodat je ten aanzien van geen enkele genadegave te kort komt.
In dat opzicht mogen we lijken op de bionische man met een exoskelet, die ons in staat stelt prestaties te leveren, waar we op een natuurlijke manier niet toe in staat zijn. Machtig in Zijn kracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s