Geen geest van slavernij om opnieuw te vrezen (3)

In de vorige 2 stukken werden een paar aspecten van angst besproken. Daaruit bleek al dat angst in ons een veel breder effect heeft als dat we ons bewust van zijn.
Samengevat: Angst zet zich vast in onze emoties, wordt aangestuurd door onze gedachten en bepaald uiteindelijk ons gedrag.
Wanneer we besluiten een bepaalde angst in ons leven aan te pakken verdienen alle 3 deze aspecten aandacht en elk aspect is een ingang om de macht die angst over je heeft te verbreken.
Door bijvoorbeeld anders te gaan handelen, geven we onszelf tastbaar bewijs dat onze aannames niet kloppen.
Ik noemde zaterdag als voorbeeld de angst om overvraagt te worden, die angst vermindert niet alleen als we anders leren kijken naar vragen die aan ons worden gesteld, maar ook door een ander reactiepatroon. We kunnen onszelf aanleren om niet overal direct een antwoord op te geven. Assertieve oplossingen als :”ik ga hier over nadenken, ik kom hier later op terug; ik heb hier niet direct een antwoord op, of misschien kan je iemand anders deze vraag stellen want ik heb het momenteel erg druk”. Hierdoor ervaren we dat we in staat zijn om ruimte voor onszelf te maken en onszelf te beschermen.
‘Ja, dat is een theoretische oplossing’, denk je misschien ‘wat heeft dat met mijn geloof te maken?’.
‘Nou alles’, denk ik. Jezus kwam om ons vrij te maken van slavernij, om ons een goed en overvloedig leven te geven. Daarin bestemt God ons vanaf het moment dat de mens werd geschapen, als beheerders. Gen.1:26 ‘opdat zij heersen over…..’. zo zijn wij ook geroepen om te heersen over de vrijheid en het leven wat Christus ons gegeven heeft.
Gedrag vraagt om sturing. Vanuit een vernieuwd denken en vernieuwing van onze emoties, is het beheren van ons gedrag helemaal in lijn met ons geloof. Het is de praktische uitwerking van hetgeen Jezus in ons doet. Het is een getuigenis van wat wij geloven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s