Je bent tov.

Gal.5:22 de vruchten van de Geest)
In de lijst van de vruchten van de heilige Geest staan ‘vriendelijkheid en goedheid’ naast elkaar en de betekenis van deze 2 woorden lijkt heel dicht bij elkaar te liggen. Maar zoals we zagen in het vorige stuk spreekt ‘chrestotes- vriendelijkheid’ meer van bruikbaarheid voor God. En het woord ‘agathosume- goedheid’ spreekt meer van een persoonlijke kwaliteit.
In de Griekse spreektaal komt dit woord eigenlijk niet voor, het is een woord die hoofdzakelijk in bijbelse zin gebruikt wordt en in verbinding staat met het Hebreeuwse woord ‘tov’.
Tov kennen we uit Gen1, God schiep “en God zag dat het goed/ tov was”.
alles wat Hij had geschapen was kwalitatief, zonder fouten, geheel en al goed. Die kwaliteit krijgt de mens terug door de inwoning van de heilige Geest.
Om die reden kon Paulus schrijven in zijn Romeinenbrief 15:14 Ik heb echter, mijn broeders, zelf al de overtuiging dat jullie vol goedheid zijn, vervuld met alle kennis”. Paulus schreef dat niet omdat deze broers en zussen al volmaaktheid hadden bereikt, maar omdat hij het werk van de heilige Geest begreep, die maakt mensen tov.
Ef.5:9 want de vrucht des lichts bestaat in louter goedheid en gerechtigheid en waarheid.
dit zijn de kwaliteiten van de kinderen Gods die door Zijn Geest geleid worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s