Zelfbeheersing

Gal.5:22  Het zou ons niet moeten verbazen dat ‘zelfbeheersing’ een vrucht van de heilige Geest is.
In elk voorgaand stuk waarin ik heb gekeken naar de specifieke vruchten van de heilige Geest, komt naar voren dat de heilige Geest ons terug brengt naar de goddelijke bestemming, ons scheppingsdoel zoals we werkelijk zijn naar Gods beeld.
Wanneer God de mens heeft gesteld om te heersen over het gedierte en de hele aarde, hoeveel te meer zullen we dan niet in staat zijn om te regeren over onszelf!
Ons leven en onze emoties zijn onze 1ste verantwoordelijkheid; daarna al wat valt onder onze directe invloedssfeer, onze bezittingen, huishouden, familie, werk, vrienden, gemeente enz. En tenslotte onze leefomgeving.
Het vergt oefening om dat te doen. Zoals 2 Petr.1:6 beschrijft: zet ijverig je geloof in, verwerf daardoor kennis, zowel praktisch als theoretisch. Laat die kennis je sterken in je zelfbeheersing, waar volharding uit voortvloeit en dat zal ons vrucht van ons geloof opleveren.
De meeste van ons zijn geneigd om bij verlies van zelfbeheersing op externe factoren te wijzen waarom ons dat gebeurt, maar dat is niet wat Gods woord ons leert. Wanneer omstandigheden, mensen en situaties ons onze zelfbeheersing doen verliezen, is dat een symptoom die aangeeft dat we tekorten hebben in onze levensstijl. 2 Petr.1:4 door deze (Zijn Goddelijke kracht v3) zijn wij met kostbare en zeer grote beloften begiftigt, zodat wij deel zullen hebben aan de Goddelijke natuur; ontkomen aan het verderf dat door de begeerte in de wereld heerst.
Iedereen heeft die te korten in zijn levensstijl, niemand van ons heeft nog de volmaaktheid bereikt, maar laten we er eerlijk over zijn naar onszelf toe en naar God zodat Hij ons ermee kan helpen.
Gebed: Heer openbaar me wat ik nodig heb om te groeien in mijn zelfbeheersing, geef me meer van Uw heilige Geest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s