Jaag de liefde na

1 Cor.14:1 Jaagt de liefde na en streeft naar de gaven van de Geest,
Tussen jou en je geliefde is een unieke beweging, met elk persoon deel je iets anders. Bijvoorbeeld, met mijn moeder is wandelen 1 van de aspecten van mijn relatie die ik met haar deel. Ik kan haar geen groter plezier doen dan een bijzondere wandeling uit te zoeken, het te organiseren en haar daarvoor uit te nodigen. Mijn dochter doe ik een groot plezier door een uitje te plannen waar de kinderen zich kunnen vermaken. Mijn zoon vindt een gesprek over politiek of een maatschappelijke kwestie interessant.
Het punt is dat je steeds in elke relatie streeft naar die uitingsvorm waar we beiden plezier aan beleven, een unieke manier om over te brengen: Hé, ik hou van jou, ik denk aan je, je bent kostbaar voor mij.
Tussen jou en God werkt dat precies hetzelfde. “Jaagt de liefde na”, en de gaven van de Geest zijn de uitingsvormen van jou unieke relatie met God. Zoals je in je aardse relaties steeds zoekt naar dat kanaal om de relatie te vieren en een activiteit om het vorm te geven; zo is de Geest het kanaal van de gezamenlijke relatie en de gaven van de Geest de uitingsvorm.
In die relatie ben je beiden verantwoordelijk voor die inbreng en het zoeken naar die kwaliteit.
Mijn zoon bijvoorbeeld is net zo verantwoordelijk voor het maken van tijd voor een gesprek of een inbreng van een onderwerp als ik. Niemand anders kan zijn verantwoordelijkheid voor dat deel van de relatie over nemen. Als moeder heb ik misschien meer overzicht, ben ik beter in het maken van een planning en het geven van sturing, maar dat ontslaat mijn zoon niet van zijn deel van de verantwoordelijkheid en over zijn eigen inbreng.  Hij kan mij een groot plezier doen door zich ervoor in te zetten, tijd te maken en te kletsen. Maar hij kan me ook verdriet doen als hij weken achter elkaar voornamelijk met zichzelf bezig is. Hij heeft de macht mijn hart blij te maken, de relatie te bouwen of te schaden.
Gebed: Heer vergeef me mijn zelf-gerichtheid. Ik kies ervoor tijd met U door te brengen en onze liefde de hoogste plaats toe te kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s