Vuur.

1 Tess.5:19 dooft de heilige Geest niet uit.
Het kaarsje wat ik s’avonds voor de gezelligheid aansteek is met 1 flinke zucht gedoofd, maar de grote vuren die met Pinksteren op verschillende plaatsen worden ontstoken zijn minder gemakkelijk te blussen. Dan kan je met zijn allen heel hard blazen, het zal weinig effect hebben.
De vergelijking met vuur maakt duidelijk dat we niet zozeer bang moeten zijn om “per ongeluk” iets verkeerd te doen, waarmee je de Heilige Geest hebben beledigt en dooft. Het is effectiever om te leren hoe je een groot vuur maakt, wat niet gemakkelijk te doven is en hoe je zo’n vuur moet voeden. Hoe groter het vuur, des te lastiger is het te doven.
In die vergelijking zijn wij zelf de brandstof. Dit bestaat uit de dingen die we zelf bijeenbrengen, zoals bijvoorbeeld onze getuigenissen. Brandhout is onze gerichtheid, onze basisinstelling, hoe we naar dingen kijken en over dingen denken (liefde, genade, zachtmoedigheid en nederigheid). Brandstof is onze levensstijl, de ruimte die we God geven in onze dagelijkse dingen (gehoorzaamheid en trouw); het is onze aanbidding, gebed (God eren boven al het andere), Bijbel lezen, luisteren naar God en het voeden van onze persoonlijke relatie met Hem. Dat alles maakt al een stevige brandstapel en het onderhouden van deze zaken voegt steeds weer brandhout toe, zodat het vuur door blijft branden.
Iets anders wat essentieel is voor vuur, is zuurstof. Je kan een flinke steekvlam hebben wanneer de vlam in de pan slaat, maar die is eenvoudig te doven door de deksel op de pan te schuiven. Isolatie is dodelijk voor vuur. Snij vuur af van zijn zuurstof en zijn brandstof, koel de vuurhaard met foam of water en het grootste vuur zal doven.
Dus gooi je “geestelijke ramen en deuren” open, ontmoet broers en zussen, aanbid samen, sta open om te leren, maar blijf niet op jezelf zitten.
Er wordt misschien negatief aangekeken tegen mensen die veel “conferentie-shoppen”, maar dat is een lelijke negatieve interpretatie die niemand opbouwt. Als ergens het vuur van de heilige Geest de mogelijkheid krijgt om met veel zuurstof aangeblazen te worden, dan is het op plaatsen waar mensen bij elkaar komen om God te aanbidden en te zoeken. Een plaats waar de Geest welkom is en vrij mag bewegen.
Gebed: Heer is bidt dat we allemaal geweldige piromaantjes mogen worden; mensen die weten hoe ze een goed brandje van Uw heilige Geest kunnen maken en brandend houden, in Jezus naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s