Brood dat alle honger stilt.

Pinksteren
Het feest van de eerstelingen

Zeven weken na Pesach, ons Paasfeest waarop Jezus is opgestaan, vierden de Joden het wekenfeest, ‘sjawoeoth’. Dit wordt ‘het feest van de eerstelingen’ genoemd.
Een onderdeel daarvan was als volgt:
A. Er werden met beide feesten broden gebakken, die als dankoffer aan God in de tempel worden gebracht. Met Pesach werd er een offer van de 1st gerijpte gerst als broden gebracht
B. En 7 weken later, met Pinksteren, was de 1ste tarwe rijp. Met het Feest van de Eerstelingen werd er een tarwe brood gebakken en geofferd.
C. Deze 2 brood-offers bracht het volk gezamenlijk en daarnaast bracht men individueel een offer van de 1ste opbrengst van hun eigen land, bijvoorbeeld druiven en vijgen.

Precies op dit “eerstelingenfeest” kwam de uitstorting van de heilige Geest. Jeruzalem was vol met mensen die hun offer kwamen brengen en God gaf hun door de uitstorting van de heilige geest, meer terug dan ze hadden kunnen bedenken.
De beeltenis die hieruit spreekt is als volgt:
A. Met Pesach waren allen uitgenodigd om deel te hebben aan 1 en hetzelfde brood, Jezus Christus. Hij is het (gerst) brood dat uit de hemel was neergedaald.
B. Met Pinksteren mogen allen deel hebben aan het (tarwe)brood dat uit de hemel neergekomen is, het manna van God. En “er vertoonden zich aan hen tongen als van vuur, die zich verdeelden en het zette zich op ieder van hen; en zij werden allen vervuld met de heilige Geest”, (Hand.2:3-4). God stortte Zijn Geest uit op alle vlees 2:17, jong en oud, hoog opgeleiden en arbeiders, mannen en vrouwen. Zonder onderscheid hoorden inwonende Joden en mensen uit alle windstreken spreken van Gods grote daden..
C. Naast deze uitstorting waar ze allen deel aan hadden, was er een individuele aanraking van God, v17-18. De 1 zal profeteren, anderen zullen gezichten zien, dromen dromen en nog vele andere varianten werden vrij gezet.

De 1ste oogsten en het offer van de eerstelingen, zijn slechts een fractie van de totale oogst die volgt. Enkel broodjes dragen de beloften van zoveel meer, een 30, 60 en 100-voudige opbrengst.
De mens brengt 2 broodjes en Jezus geeft er een hemelse vermenigvuldiging aan, die genoeg is voor iedereen die aan Zijn voeten gaat zitten. Wil jij aan Zijn voeten gaan zitten? Hij klopt aan jou deur, Hij wil maaltijd met jou houden en je brood geven die alle honger stilt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s