Ben jij bang voor de heilige Geest?

Joh.4:24 God is Geest (pneuma) en wie Hem aanbidden, moeten aanbidden in geest (pneumati) en in waarheid.

“In den beginne” toen alles duisternis was en er geen licht te vinden was; toen alles woest was, zonder leven en orde; toen alles leeg was….zweefde Gods Geest (pneuma) over die leegte en duisternis en dat veranderde alles.
Niets bleef hetzelfde, maar alles wat er kwam was goed; tov, volmaakt zonder vlek of rimpel.
Het was God zelf die erover zweefde, want God is Geest, onderstreept Johannes nog eens heel duidelijk.
Het is God/Geest is het die spreekt, die schept, die licht gebied en duisternis ervan scheid. God/Geest doet vaste grond tevoorschijn komen, doet bomen groeien, doet vrucht dragen en schept overvloedig leven.
Zoals in het begin van de schepping werkt God met Zijn heilige Geest in ons leven. Al wat Hij schept is tov en al wat we verliezen is duisternis, leegheid en wanorde.
Vanaf het 1ste woord in Genesis tot aan het laatste woord in Openbaringen is dit hoe Gods Geest zich laat zien, als goed, tov, met vruchten van volmaaktheid, vrede, liefde, goedheid, genade, blijdschap, enz.

Het woord wat Johannes gebruikt voor aanbidden is “proskuneó”, dat betekend :”voorover leunen om te kussen”. Het is onmogelijk om dit op 1 vaste plek te doen, zoals de Samaritaanse vrouw verondersteld. Je liefde en dankbaarheid uiten naar een God die Geest is, kan niet worden vastgebonden aan tastbare aardse zaken, tijd en menselijke regels. Wanneer je Hem kussen wil zal je dat alleen in de geest kunnen doen.
Vanuit de uitspraak van Johannes, dat ‘God Geest is’; ziende op hetgeen het bewegen van God/ Geest, hetgeen Hij doet en schept, bevinden we ons als mens in een onmogelijke positie wanneer we bang zijn voor de heilige Geest.  Bang zijn voor de heilige Geest staat gelijk aan bang zijn voor God zelf. Het snijdt ons af van het licht en leven waar we naar verlangen, en maakt het voor ons niet mogelijk om God te aanbidden.
Door zo duidelijk voor te spiegelen wat je buitensluit wanneer je bang bent voor de heilige Geest,  wil ik je uitdagen om je hart te onderzoeken en af te rekenen met iedere angst voor de heilige Geest. Heb het er met God over en spreek naar Hem uit wat er zo spannend aan vindt en laat je door God van je angst verlossen, zodat je vrij zal zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s