De uitingen van de Geest

1 Cor.14:1 -streeft naar de gaven van de Geest,-  12. Zo moeten jullie, omdat je naar geestelijke gaven streeft, trachten uit te munten tot stichting van de gemeente. 32. De geesten van de profeten zijn aan de profeten onderworpen.

Naar mijn mening ben ik best netjes en zijn de leefruimten van mijn huis redelijk opgeruimd. Maar op mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen met een veel grotere gave voor orde en netheid. Ik leg nog wel eens ergens iets neer, met de intentie er straks mee verder te gaan. Het stoort me niet als mijn plantenpotten verschillende kleuren hebben en ik krijg geen jeukende handen van dingen die los in mijn keukenkastje liggen. Sommige van mijn collega’s zouden dat onacceptabel vinden dus op de werkvloer zoek je daarin samen naar een consensus, waarin alle partijen het misschien niet precies hebben zoals ze het persoonlijk zouden doen, maar waarin rust en werkbaarheid wordt bereikt.

Als het gaat over de uitingen van de Geest en wat daarin gepast gedrag is in het huis van God, levert dat gelijksoortige knelpunten op als de netheid van een gezamenlijke werkvloer. Vrijmoedige, creatieve mensen kunnen een uitdaging zijn voor mensen met een ander idee over orde en netheid.
De valkuil is te vervallen in een discussie of sommige uitingen wel van de heilige Geest zijn. Met de Bijbel in de hand kunnen voor en tegenstanders zowel hun gelijk als het ongelijk onderbouwen om iets goed te keuren of af te wijzen. Maar daar is Gods woord nooit voor bedoelt. Je kan jezelf aan het woord van God toetsen, maar niet de ander ermee veroordelen. Ieder zal zelf verantwoording aan God moeten afleggen over wat hij wel of niet in de Geest heeft geuit.

Waar je het wel samen over kunt hebben is de plaats en de tijd waarop de gaven van de Geest worden geuit. Niet alle uitingen bouwen de gemeente op. Dat wil niet zeggen dat ze niet geuit zouden mogen worden, maar dat de leden van het huis daarin samen op zoek mogen gaan naar een consensus die leidt tot een gezamenlijke vrede.
God heeft geen huis vol regels, Hij wil een huis van vrede. Dat is een keuze die met het hart wordt gemaakt. Een gezamenlijk streven waarin bewust wordt gekozen de ziel te onderwerpen tot wederzijds respect, verdraagzaamheid en waardering; net als alle uitingen van de heilige Geest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s