Exorbitant rijk

1 Cor.1:5 In elk opzicht ben je rijk geworden in Hem.

Wat betekend dat, om rijk te zijn?
Tot voor kort heb ik daar nooit bij stilgestaan.
Net als de meeste Nederlanders heb ik geen schip met geld en ben ik ook niet opgegroeid in een milieu waar overvloed was.
Mijn moeder was een ster in ‘iets maken van niets’. Boterhammen mee naar de speeltuin en zegeltjes plakken. Zelf ben ik de koningin van de aanbiedingen en de uitverkoopjes. En, je gooit niet iets weg wat nog heel en bruikbaar is, want je kan het later nog eens nodig hebben. In de familie en de sociale omgeving waarin ik leef heerst een cultuur van “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, herkenbaar?
Mensen die echt rijk zijn, een groot huis, dure auto, merkkleding enz. worden in die cultuur beschreven in termen als: “patsers; ze weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten doen, en een exorbitante levensstijl”.
Je afzetten tegen exorbitante rijkdom en het oppoetsen van onze ‘keukentafel-geranium cultuur’, zit diep in ons binnenste verankert. Zo zijn we opgevoed, zo is onze familie en de vriendenkring waarin we ons bewegen. Maar dit bepaald ook de geest van mijn denken, en van vele andere Nederlandse Christenen.
Het verruimen of verbreden van onze grenzen betekend vaak dat we onszelf toestaan ‘een duur ijsje te halen, en iets te drinken op het duurste terrasje van de uitgaansstrip, en daar iets te snacken, en daarna uit eten gaan,  en er met de auto naartoe te gaan terwijl je het had kunnen fietsen’. Ik trek het even in het extreme, maar voor vele van ons zou dat al flink het oprekken van de grenzen zijn, met de gedachte “dat doe je maar 1x in je leven”.
Deze materiele, financiële vergelijking representeert de manier waarop wij denken.
Het punt is, dat we in Christus RIJK zijn, maar denken naar het milieu waar we uit komen. In Christus hebben we de allerhoogste positie gekregen, gezeten aan de rechterhand van de Vader. Met het vermogen om te regeren op wereldniveau. We hebben de beschikking gekregen over een onuitputtelijke bron van zegeningen, mogelijkheden, krachten en autoriteit, maar in onze geestelijke gesteldheid zijn we nog steeds bezig met ‘de grote teen van tante Beb’.
En ik kan niet zeggen dat ik de denkomslag van ‘te korten, en eindjes aan elkaar knopen’ naar ‘exorbitant rijk’ al heb gemaakt, maar ik wil jou en mezelf uitdagen: Heer vernieuw mijn denken en leer me wat het betekend om dochter van U te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s