Denken vanuit de rijkdommen van Christus

1 Cor.1:5 In elk opzicht ben je rijk geworden in Hem. En heeft ons mede opgewekt, en heeft ons mede gezet in de hemel in Christus Jezus, Ef. 2:6.
In navolging van het vorige stuk wil ik nogmaals nadenken wat het betekend om te denken in een geest van hemelse rijkdom.

Van de vele programma’s die we op onze tv kunnen zien, vind ik “undercover boss” een sympathiek programma. Het concept is simpel. Een CEO (directeur) wil een bepaalde verandering of groei met zijn bedrijf bewerkstelliggen. Om te ontdekken wat de obstakels zijn voor die groei, vermomd de CEO zich, bijvoorbeeld als sollicitant of stagiair, om in die hoedanigheid binnen verschillende afdelingen van het bedrijf mee te werken. Daarbij doet hij/zij alle voorkomende werkzaamheden van toiletten schrobben, dozen sjouwen of pizza’s bezorgen. Ondertussen praat hij met de werknemers om te horen welke verbeteringen nodig en wenselijk zijn.
Op dit punt laat dit programma soms goed zien wat het verschil is tussen denken vanuit de geest van armoede of van rijkdom.

Vaak hebben medewerkers het gevoel dat de gewenste verandering onmogelijk is en dat zij niet gehoord of gezien worden. Maar de CEO denkt anders. Hij weet welke financiële mogelijkheden er zijn. Al heeft hij geen oneindige pot geld tot zijn beschikking, hij heeft vaak wel geleerd hoe hij goed beheer pleegt over de bronnen die hij heeft. Dat betekend dat het een goede investering kan zijn om een bepaalde afdeling op te doeken om met die financiën een andere afdeling te optimaliseren.
De CEO overziet de afdelingen en weet welke mensen hij met elkaar in contact moet brengen om communicatie en werkprocessen te verbeteren. Hij heeft ook externe contacten en weet wie hij kan benaderen als bepaalde zaken binnen zijn bedrijf niet voorhanden zijn.

Nu de concrete verschillen. Wat betekend het om met Christus te regeren vanuit een hemelse, rijke positie, hier even met het denken van een CEO vergeleken en de geest van armoede, met het denken van arbeiders vergeleken.
-Waar de werknemer denkt dat het onmogelijk is; weet de CEO de weet dat het mogelijk gemaakt kan worden. Niets is onmogelijk voor God.
-Waar de werknemer denkt “ik heb geen stem, ik word niet gehoord”; weet de CEO dat er naar hem geluisterd zal worden. God hoort onze gebeden, Hij houdt ervan om naar onze stem te luisteren en onze gebeden te verhoren.
-De werknemer denkt dat hij geen invloed heeft op de dingen die gebeuren; de CEO weet dat zijn handelen verschil uit maakt op elke plek waar hij komt. Alles en allen die uit God geboren zijn overwinnen de wereld, ze zijn het levens veranderende zout en licht van God de Vader.

Dat is de geest van denken die de kinderen Gods mogen bezitten, omdat ze weten welke positie ze in Christus hebben en weten over welke bronnen ze beschikking hebben gekregen.
Wij maken het verschil, overal waar we komen als we vanuit deze geest van rijkdom naar situaties gaan kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s