Gods macht om het tot een goed einde te brengen.

Het volgende verbond wat God aangaat is met Abram Gen.15:1-21. Gods verbonden hebben altijd betrekking op mensen van wie Hij houdt en over hun toekomst.
Het verbond wordt gesloten in Gen.15, uitgewerkt in Gen.17 en daar tussen in gebeurt iets wat ons veel verteld over het leerproces dat wij mensen doorlopen.
Maar het start in H15 bij Abram die wordt bezig gehouden door het feit dat hij geen kinderen heeft. God heeft hem uit zijn land geroepen, nieuw land en rijkdom gegeven, maar zoals het er op dat moment voorstaat, zal zijn belangrijkste medewerker dit alles erven. Heer is dat Uw bedoeling?
v15:1 “Vrees niet Abram”,  zegt God, want Hij heeft plannen van heil over Abram’s leven gemaakt en wat daarna komt. God koestert immers vele liefdevolle plannen over ons, onmogelijk dat er een vruchteloos einde daaraan komt.
Hij belooft Abram een eigen lijflijke zoon en op die belofte werkt God zijn verbond uit. Het verbond behelst het nageslacht dat zal zijn als sterren aan de hemel en het land wat God hem heeft belooft.
Van Abram wordt niets anders gevraagd als Geloof. Zo staat het er :”En hij geloofde in de Here en Hij rekende het hem toe als gerechtigheid, v6”.
Nu staat Abram bekend als een man van geloof, maar dat is niet in 1 nachtje gebeurt. Deze zin zegt ook niets over Abram’s geloof op het moment van de verbondssluiting. Die verbondssluiting is groots. Abram slacht op Gods woord 5 dieren, deelt ze in tweeën en God trekt daar als een vurige fakkel tussen door. Je zou verwachten dat je voor altijd onder de indruk bent wanneer je zoiets mee maakt, dat vergeet je nooit meer.
Maar tussen H15 & H17 zit het verhaal van Hagar, door wie Sarai Abram aan nageslacht probeert te helpen. Abram is 86 jaar als Ismaël geboren wordt. In H17 komt God opnieuw bij Abram terug op het verbond, dan is hij 99 jaar. Dertien jaar lang heeft Abram geleefd met ‘de vernederde eigen oplossing’ en nu wordt het tijd om zijn geloof in Gods belofte te activeren.
Ismael is niet de belofte en niet het verbond van God. Als mensen kunnen we, zelfs na een zeer indrukwekkende ervaring, de plank misslaan met onze eigen oplossingen. Maar God is trouw, hesed-verbondstrouw, zelfs als wij dat niet zijn.
Het is niet duidelijk hoe oud Abraham is wanneer hij op de berg staat waar zijn volgroeide geloof wordt getest met de vraag of hij zijn eigen lijflijke zoon, wil offeren. Maar we kunnen er vanuit gaan dat er meer dan 20 jaar verstreken is, tussen het moment dat: God Abram’s geloof tot gerechtigheid rekent en het moment dat Abrahams geloof vast staat. Maar Gods werk in ons is ‘ja en amen’. Hij zal het doen, nu, gisteren en morgen, en Hij is bij machte om het tot een goed einde te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s