Bidden als een bedelaar of een brutaaltje?

“Mamma mag ik een lolly?, “vraagt mijn kleindochter aan haar moeder.
“Nee”, zegt mijn dochter :”Je hebt vanmiddag al een lolly gehad”.
“Mag ik dan een appel?”.
“Ja, die mag je wel pakken”.
Op het moment dat mijn kleindochter haar vragen stelt weet ze dat beide dingen in huis zijn. Ze vraagt niet iets dat er niet is, ze vraagt alleen of ze het NU mag. Die lolly’s zijn uiteindelijk allemaal voor haar want haar zusje is er nog te klein voor.
s’Avonds zit ik te kijken naar een rapportage over kids in de sloppenwijk in Colombia. Ze bedelen, sommige lusteloos, andere snel en agressief, maar allen aanhoudend, zonder te stoppen. Ze hebben niets, dus hun vragen heeft een ander karakter als de manier van vragen van mijn kleindochter.
Hier moest ik aan denken toen ik luisterde naar de gebeden van een aantal mensen.
Sommige zijn van mening dat je aanhoudend met smeken moet bidden, terwijl anderen menen dat we voor dingen moeten danken omdat we het al hebben.
Een bede als “Heer bescherm die persoon in die situatie”, moet in hun optiek zijn “dank U wel dat U onze Beschermer en Bewaarder bent” zoals in Ps.121 staat, God doet het al. De achterliggende gedachte is dat wij geen bedelaars zijn, in Jezus Christus zijn wij rijk.
Beide visies zijn Bijbels te onderbouwen.
Beide zijn waar en beide visies zijn te weerleggen.
Aanhoudend op de deur kloppen vanuit radeloosheid en angst dat het helemaal mis gaat en de problemen niet zullen worden opgelost, weerspiegeld een gebrek aan kennis van de grootheid van God en onwetendheid van onze identiteit. Ja, we hebben noden, maar we zijn niet radeloos, zoals Paulus dat zegt in 2 Cor.4:8. Soms ervaren we druk, maar we zitten niet in het nauw. God is groot en goed, en zeer bij machte om in elke nood te voorzien.
Aan de andere kant had ik er zeer van op gekeken, wanneer mijn kleindochter een lolly had gepakt met de woorden :”Dank je wel mamma dat je altijd lolly’s voor me hebt…”, en er simpelweg 1 neemt. Ook in die situatie is er spraken van een gebrek aan kennis wie God is; groot en ontzagwekkend, een heilig Koning, majesteit. En wij zijn zonen en dochter van de Koning, bekleed met waardigheid, vrede, zachtmoedigheid en geduld.
Gebed: Heilige Geest van God U kent ons hart, doorzoekt  en proeft het. U weet uit welke geest mijn gebeden zijn. Wilt U mij vullen met rechte kennis wie de Vader en wie ik ben als kind van de allerhoogste Koning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s