5 grote sjokkende olifanten.

In mijn werk met ernstig meervoudig gehandicapten moeten begeleiders er voortdurend rekening mee houden dat de informatie verwerking bij onze bewoners zeer vertraagt verloopt. Het overkomt ze dat wij ze een jas aantrekken om naar buiten te gaan en wanneer wij al buiten met ze lopen, begint het pas tot ze door te dringen dat er een verandering heeft plaatsgevonden. Als geheugensteuntje voor onszelf om dit beter te begrijpen visualiseren we 5 olifanten die sjokkend ons pad kruisen. Dat is ongeveer de tijd die sommige bewoners nodig hebben om zo’n verandering te begrijpen. Dat is heftig, denk je nu misschien, maar wanneer ik kijk naar mijn geestelijke leerproces, vraag ik mezelf af of wij het nu zoveel beter doen.
Soms kan je van buitenaf in iemand zijn geestelijke leerproces meekijken. Als buitenstaander is het eenvoudig om te zien welk gedrag die persoon mag gaan loslaten en welke richting hij zich meer mag gaan ontwikkelen. En dan duurt dat maanden, soms zelfs jaren, en ik heb niet de illusie dat ik het er nou zoveel beter vanaf breng. Er gaan niet eens 5 sjokkende olifanten voorbij, maar 5 slakken die zijn overleden voordat ze zijn overgestoken!
Heb je ook wel eens het gevoel, dat je denkt: hoe lang duurt het eigenlijk voordat het kwartje valt? Voordat ik precies snap waar God met mij naar toe wil, wat Hij voor ogen heeft, ik mijn les geleerd heb en door mag naar “het volgende level”?
Gelukkig kijk God niet zo naar ons proces. In God wereld bestaat namelijk geen tijd. Hij kijkt niet op de klok en telt niet in jaren. Hij maakt geen vergelijking met olifanten, slakken of welk ander levend individu ook (en zeker niet met andere mensen). Hij zit niet zijn ongeduld te verbijten en heeft nooit de impuls om ons een schop onder ons kont te geven. Hij is immers geen mens.
Al wat van belang is, is onze aandacht voor Zijn leiding, luisteren naar Zijn stem en onze bereidheid om Hem te volgen. Zolang we Zijn hand vasthouden maakt het niet uit of we “geestelijk kilometers maken” of naar ons idee geen millimeter vooruit komen. Zolang we vasthouden zijn we precies op de juiste plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s