Heb je het al gehoord?

`Zo is het geloof uit het horen`Rom.10:17
Als hulpverlener kan je in pittige situaties terecht komen en als het goed is probeert je opleiding je daar op voor te bereiden. Het is vooral van belang dat je jezelf kent en weet waar je op reageert in zo’n situatie. Wat komt echt bij je binnen, raakt je emotioneel en ze je misschien wel onterecht in beweging? Deze emoties kunnen namelijk verhinderen dat je dingen die van belang zijn, over het hoofd ziet, zelfs wanneer het pal voor je neus gebeurd.
Met dat doel kreeg ik ooit een aantal scenes te zien waarin heftige ruzie werd gemaakt. De 1ste keer kregen we een ongefilterde vorm en werd ons gevraagd onze observaties te beschrijven. Bij een 2de ruzie kregen we alleen geluid te horen en bij een 3de ruzie alleen beelden zonder geluid. Bij de 3de variant maakte ik de meest nauwkeurige observaties, maar ik was vooral verrast wat het met mij deed.
Bij de film met enkel geluid dacht ik dat er op zijn minst een moord gepleegd zou worden en schatte de situatie heel ernstig in. De intonatie, de emotie en de stemverheffing raken je emoties veel meer als welke andere informatie ook.
Dat heeft een aantal ingrijpende gevolgen.
De gevoeligheid voor geluid is medebepalend welke impact negatieve woorden op ons hart hebben. Zelfs met het bewijs voor ogen, dat iets werkelijk niet zo is, kan het gebeuren dat we de zichtbare waarheid aan de kant schuiven en de geuite kritiek in ons geheugen blijft steken.
Een simpel voorbeeld. Stel dat jij een persoon bent die het heerlijk vindt om zijn hele Bijbel vol met kleurtjes te onderstrepen, en je bent helemaal blij met jou Bijbel. Je hebt er aantekeningen en allerlei frutsels bij gemaakt, het is helemaal jou ding. Dan er komt iemand die jou Bijbel bekritiseerd in termen als “Ik ben al jaren geleden met al dat strepen gestopt, je moet ook tussen de strepen doorlezen; het is wel het woord van God! Daar mag je niets aan toevoegen, enz, enz”. Dan zullen de woorden en de toon je toch anders naar jou favoriete Bijbel doen kijken.
Alsof hij plotseling in waarde is vermindert, alsof hij niet meer zo mooi en bijzonder is, terwijl er uiterlijk helemaal niets is verandert. Voor ogen zie je nog steeds diezelfde unieke, geliefde Bijbel, maar hetgeen wat je hebt gehoord maakt het anders.
Geluid, dat wat we horen, kan maken dat we niet meer objectief zien.
Als we ons hart willen bewaren, mogen we kritisch zijn op de dingen die we horen.
De sterkste manier om negatieve woorden te ‘bestrijden’ is daarom misschien wel, om ze hardop tegen te spreken. Een zin als “Ik ben het daar niet mee eens”, kan al voldoende zijn om de angel eruit te halen. De verklaring dat je iets niet geloofd en niet aanneemt, zegt namelijk ook “deze woorden die ik gehoord heb, gaan mij niet in beweging zetten”(zie vorige blogstuk).Of: ”Ik ga niet anders kijken naar……. nee, sterker nog, wat ik zie is nog veel mooier als dat ik het voor die tijd zag, want nu ik mijn aandacht erop vestig zie ik nog meer mooie aspecten als daarvoor”, en spreek uit wat je ziet, dat zal je geloof versterken, aanvallen ontkrachten en je hart bewaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s