kostbaarder als goud

1 Petr.1:6-7 Verheug je, ook al wordt je misschien, voor een korte tijd, door allerlei verzoekingen beproefd; opdat de echtheid van je geloof, kostbaarder dan vergankelijk geloof wordt.

Wie rond de Middellandse zee op vakantie gaat komt ongetwijfeld olijfbomen tegen en prachtige streekproducten die met olijfolie zijn gemaakt. Om  prachtige olijfolie in een fles te kunnen kopen, moeten de olijven een behoorlijk bruut proces ondergaan.  De olijf zoals hij  aan de boom hangt is niet te eten.
Na de oogst worden olijven voorzichtig vervoerd, zodat ze niet worden beschadigt en binnen 24 uur worden de olijven bewerkt. De olijven kunnen niet 1ste in een schuur worden verzamelt en dan pas verwerken, want dan treedt er een oxidatieproces op, die de olijven een hele vieze smaak geven.
Dus even in een ‘manke’ vergelijking, wanneer jij een geestelijke olijf bent, zal God je niet 1st de tijd geven om in een kerkgebouw  rustig te acclimatiseren, hij gaat direct met je aan de slag.
-De olijven worden, met pit en al, gemalen en gekneed tussen 2 molenstenen. Het gaat immers om hetgeen erin zit en alleen door grote druk komt dat naar buiten. Net als bij ons. Lastige situaties brengen aan het licht wat er echt in zit. Onder druk worden we boos, bitter, voelen we ons afgewezen en onbelangrijk, of blazen we ons op en bijten we van ons af.
-Het sap uit de persing wordt opgevangen. Het is nog bitter en gaat in de centrifuge om al het water eruit te halen. Vermenging met onzuiverheden haalt de smaak naar beneden. Hetgeen wat door de druk naar buiten komt moet worden gescheiden. Alles wat niet past bij onze identiteit als kinderen Gods, wat geen deel kan uitmaken van het Koninkrijk, wordt eruit geslingerd.

Maar in ons geestelijke leven zijn wij geen willoze voorwerpen, we hebben de grootste escape-clausule die je je maar kunt wensen, namelijk onze vrije wil. De keus is aan jou en mij. We mogen bijvoorbeeld steeds weer boos worden in bepaalde situaties, of we kunnen ermee naar God gaan, Zijn oplossingen ontvangen en onze boosheid weg doen.
Verbaas je niet wanneer er onder druk uit jou, of een ander, een paar hele lelijke dingen te voorschijn komen. Dat zijn kostbare momenten waarop je keuzes kan maken. Je kan naar de situatie en de omstandigheden wijzen, maar je kan ook verantwoording nemen voor hetgeen dat uit jou komt en het met God oplossen. Weet wel dat bij God de escape-clausule niet een regeltje op het toegevoegde blad met kleine lettertjes, maar een vet gedrukte koptekst : “KIES wie je dienen wil”. Je moet niet, je mag.
-De olie die na dit proces overblijft is prachtig. Er is een keur aan verschillende soorten olijfolie met elk hun eigen smaak en eigenschappen en het is zeer bruikbaar en gewenst, voor talloze doeleinden.
Hoe pijnlijk het proces van persen, kneden, malen en centrifugeren voor ons misschien kan zijn, het eindresultaat is prachtig. Wees er zeker van dat er iets geweldigs uit tevoorschijn zal komen als jij besluit in het proces te blijven; geloof dat kostbaarder is als aards goud.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s