De geest van afwijzing.

Dit wordt even een heel persoonlijk stukje, maar ik hoop, of ben bang dat veel mensen zich hierin zullen herkennen, want er zijn maar weinig kinderen van God die werkelijk de volheid van hun identiteit kennen. Ik ook niet, maar ik vecht ervoor en dat gevecht zag er deze week als volgt uit.

“Dat je vervuld wordt tot alle volheid Gods”, Ef.3:19.
Dat geldt zeker voor de identiteit die God ons gegeven heeft, de nieuwe mens die geschapen is naar Zijn beeld en gelijkenis.
Leven in het koninkrijk Gods, als zoon of dochter van de Allerhoogste Koning, is niet “een beetje van mezelf en een beetje van maggi”. Dit drong van de week weer opnieuw tot mij door toen ik aan de slag ging om mijn bolwerk van afwijzing af te breken. Ik kan geen compromis sluiten in de vorm van “misschien ben ik wel een beetje oké”, of “er moet wel iets goeds in mij zitten, want God zegt het”. Dat is een beetje van de leugen en een beetje van God. God geeft mij een nieuwe identiteit en het maakt Hem heel blij als ik die ten volle aantrek, daar geheel naar vernieuwd wordt en niet een beetje.
Ik betrapte de boze erop dat hij zelfs Bijbelteksten heeft gebruikt om mijn afwijzing te voeden (weinig verrassend). Ken je deze :”wat voor de wereld zwak is heeft God uitverkoren om wat sterk is te beschamen en wat voor de wereld onaanzienlijk en veracht is, heeft God uitverkoren…..1Kor.1:27-28. de ultieme tekst voor de geest van afwijzing om te sissen :”stil maar, je bent misschien niet veel, maar God heeft je uitgekozen”. Volstrekte onzin! Deze tekst is Gods hemelse perspectief op mensen die in deze wereld juist heel wat zijn en hoge posities bekleden, die positie en belangrijkheid is dwaas en zwak in Gods ogen. Het is namelijk gebaseerd op menselijke inspanning, kennis en zelfgerichte eigenwaarde.
Toch heeft God al die mensen uitgekozen, degene die in eigen ogen heel wat zijn en de mensen die in eigen ogen misschien niet zo veel zijn. Hij weet hoe Hij ons heeft bedoelt en wat

 

we zullen zijn als we onze koninklijke identiteit gaan aannemen. Onze waarde hangt niet af van wat wij van onszelf vinden, of wat een ander ervan gezegd heeft of wat de geest van afwijzing ons wijsmaakt. Wij zijn Zijn schepping en al wat Hij heeft gemaakt is Goed, zeer tov (Gen.1:31).

Iedereen heeft in zijn leven vele vormen van afwijzing meegemaakt en sommige zijn echt pijnlijk. Maar we hebben een hele goede grond om ermee af te rekenen. In de NIV komt dit

sterker naar voren als in onze NBG vertaling. Het Engelse woord voor afwijzing is “rejection”. En in de NIV vertaling staat er in Jes.52 bij “het plaatsvervangend lijden” van Jezus, bij v3 “I was despiced and rejected by men”. Jezus heeft onze afwijzing gedragen en ervoor betaald met Zijn bloed. In de omwisseling aan het kruis, onze afwijzing voor Zijn betaling, ontneemt de geest van afwijzing alle rechtsgrond. Hij heeft geen recht om te blijven, geen recht om ons met modder te blijven besmeuren en geen recht om leugens in ons denken uit te storten. “Door Zijn striemen is ons genezing geworden”, v5. Hij is mijn geneesheer. Hoe pijnlijk ook bepaalde ervaringen zijn geweest, Hij is bij machte om alles te genezen. En Hij is bij machte mijn denken volledig te vernieuwen.
En dat brengt ons tot het beslissingsmoment. Heb je zo langzamerhand niet genoeg modder op je eigenwaarde geslikt? Genoeg leugens over je waarde aangenomen?
Ik ben er klaar mee! Van nu af aan jaag ik ernaar om Gods waarheid over mijzelf te vertellen, te denken en uit te wandelen.
“I am fearfully and wonderfully made”, Ps.139:14

Advertentie

4 gedachtes over “De geest van afwijzing.

 1. Hallo.
  Mijn lieve vrouw vindt het erg moeilijk om sorry te zeggen… wat betekent dat?
  Ze had een moeilijk verleden met abortus.
  Marina erkent God, maar Jezus en bijbel vindt ze nog lastig.
  Wat kunt u hierover zeggen?
  Speelt demonie hier?
  Met dank en zegen.

  Like

  1. Dag Abe,
   Mogelijk spelen hier verschillende dingen een rol.
   -Wanneer er nog geen sprake is van een echte geloofsbekering, zal de boze daar gebruik van maken om haar daarvan af te houden. “Jezus zegt: Een ieder die Mij belijden zal voor de mensen, hem zal ik ook belijden voor Mijn Vader die in de hemelen is; maar al wie Mij verloochenen zal voor de mensen, die zal Ik verloochenen voor Mijn Vader die in de hemelen is Matt.10:32.
   Geloven in een God is wezenlijk anders als een levend Christelijk geloof.

   -Daarnaast zijn er verwondingen in ons hart, waardoor we God niet kunnen ervaren als een liefdevolle Vader, die van je houdt en je vergeeft. Is er bekering, dan komt er ook ervaring met God; komt er ervaring dan groeit ook het vertrouwen in God. Dan gaat het hart open en kan God genezing geven op al die plekken waar het zo’n pijn doet. Wanneer je ervaring krijgt met Zijn vergeving, gaan we de aard van genade, vergeving vragen of sorry zeggen pas echt begrijpen.
   Dan gaan we begrijpen dat ‘sorry geen oordeel betekend in de zin van “jij zit fout”, maar sorry gaat betekenen “het spijt me dat mijn handel en wandel jou pijn doet en dat onze relatie daardoor beschadiging oploopt”.

   Demonen vestigen zich graag in onze verwondingen, zoals infecties in een fysieke wond. Dit houdt de wond open en maakt dat weefsel erom heen wat gezond was, wordt aangetast en geïnfecteerd raakt. Dit is even een hele fysieke vergelijking van hoe het in de geest zich kan voordoen. En daarvoor hebben we Gods openbaring nodig, want God is Geest en Hij weet wat er gebeurt in de geestelijke gesteldheid van mensen. Gelukkig is Jezus voor ons gestorven om ons vrij te zetrten van elke ziekte, van elke vloek, en van elke demonische geest.

   Vriendelijke groet,
   Nicolette

   Like

   1. Hallo Nicolette. Bedankt voor je analyse. Ik onderschrijf de situatie levend geloof of wedergeboorte in relatie tot God of “geloof” vanuit kennis van God. Je zegt ook de mogelijkheid van demonie aan, ofwel bezet zijn. Dit speelt toch alleen in de ziel? of ook in de geest? Bevrijding van demonie kan alleen plaats vinden na wedergeboorte, toch? Toch gaf Jezus aan de discipelen de opdracht om demonen uit te drijven, wat Hij zelf ook deed. Hoe kan dit nu in 2022? Hoe kan ik bidden voor mijn vrouw?

    Hartelijk dank en God’s Zegen.

    Abe de Jong

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s