Bovenop slangen en schorpioenen

Luc.10:19 Zie Ik heb u de macht gegeven om op slangen en schorpioenen te treden en tegen de gehele legermacht van de vijand; en niets zal u enig kwaad doen.

De context is de uitzending van 72 discipelen. Ze zijn uitgetrokken naar alle dorpen in de buurt om het Koninkrijk van God op de aarde te brengen voor ieder die dat maar wil en daarbij stuiten ze op tegenstand.
Mensen die het niet willen horen, mensen die aanstoot nemen, beledigt zijn om hun woorden en hun daarom iets willen aandoen. Demonen komen te voorschijn om het werk te stoppen, door mensen heen. Ze hadden daarvan onder de indruk kunnen raken, elkaar tot voorzichtigheid kunnen manen, pas op! Kijk uit, dat of dat moet je niet zeggen.
Of, wat in sommige groepen gebeurt, de tegenstand wordt ontkend, `want waar de Geest van God is kan de duivel niet zijn`. Ze accepteren een beperkte openbaring van het Koninkrijk Gods, met bijvoorbeeld als verklaring dat de wonderen en tekenen van toen niet meer voor deze tijd zijn. Er is angst voor de uitingen van de Geest. Is dat wel van God?
Maar het is juist de bedoeling om geestelijk bovenop die tegenstand te gaan staan, als het niet van God is. “to tread down” zegt de NJB; “epano”,  er bovenop, zegt de Griekse grondvertaling, want Ik heb jullie autoriteit gegeven. Het woordje “macht” is daarin een wat zwakke vertaling. Het gaat om echte geestelijke autoriteit. De centurion die Jezus vraagt om zijn knecht te genezen in Matt.8 gebruikt hetzelfde woord “exsausia” als hij zegt dat Jezus niet hoeft te komen, want de centurion staat zelf onder autoriteit, daardoor begrijpt hij de autoriteit van Jezus. Wanneer hij zegt “ga” dan gebeurt dat, want die autoriteit vloeit voort uit zijn positie.
Alle autoriteit in de hemel en op aarde is Jezus gegeven (Matt.28:18; Luc.5:24) en Jezus heeft deze autoriteit aan Zijn discipelen gegeven (Matt.10:1; Marc.3:15; 6:7). Hij geeft Zijn ‘exsausia’, want Hij woont in ons. We zeggen vaak over kinderen dat ze geen kleinere Heilige Geest hebben, maar dit geldt ook voor volwassenen betreft de ‘exsausia’ van Jezus. Er woont geen kleinere autoriteit in ons.
Simon de tovenaar biedt de discipelen zelfs geld aan(Hand.8:18-19) om deze autoriteit te willen krijgen! (Ook hier wordt in de grondvertaling hetzelfde woord ‘exsausia’ gebruikt) De boze kan alleen maar dromen van deze maat van macht/autoriteit, want hij heeft het eenvoudigweg niet.
Dus wees niet bang, maar confronteer geesten die tegen Gods waarheid spreken, zijn Koninkrijk klein proberen te houden, verlammen, wegredeneren, of proberen neer te maaien.
Hij heeft jou de autoriteit gegeven om alles wat zich tegen Hem verheft neer te halen, sta er op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s