Wees blij als je verdrietig bent?

Zalig de treuren, want zij zullen vertroost worden, Matt.5:6

Bij deze 2de zin van de zaligsprekingen wordt nog duidelijker vanuit welk perspectief Jezus spreekt en tegen welke mensen.
Wie op aarde kan nu zeggen dat je gelukkig bent als je vol verdriet zit? Als je verdriet hebt kan je toch niet gelukkig zijn?
Maar hier heeft zich een grote menigte mensen verzameld die het Koninkrijk van God niet kent, die God niet als hun Vader hebben. Wanneer zij gelukkig zouden zijn met hun aardse bestaan, waarvoor zouden ze dan het Koninkrijk Gods moeten zoeken? Dan hebben ze geen reden om God te zoeken want ze vinden het prima wat de boze die op de aarde geworpen is, hen ten deel doet vallen.
De 2de betekenis van het Griekse woord “pentheo” is ‘je schuldig voelen’. Wie zich schuldig voelt heeft bessef van zonde. Dat is een zeer gelukkige situatie, want dan is God niet ver weg.
Mensen die zich schuldig voelen zullen in God hun redding vinden. Ze zullen getroost worden met de komst van het Koninkrijk der hemelen in hun leven. Hier is Jezus voor gekomen zoals Jesaja heeft geprofeteerd in 61:1 De Geest des Heren is op mij , omdat de Here mij gezalfd heeft; Hij heeft mij gezonden om een blijde boodschap te brengen aan ootmoedigen, om te verbinden gebroken van hart, om voor gevangenen vrijlating uit te roepen en voor gebondenen opening van de gevangenis.
In het zinsdeel ‘zij zullen vertroost worden’, komt nog duidelijker naar voren waarom die 2de betekenis ‘je schuldig voelen’ hier van toepassing is. Het Griekse woord parakaléō, wat vertroosten betekend, stamt af van het woord “paráklētos”, wat advocaat betekend. Dat is de rol van Jezus Christus voor de troon van de Vader. Waar de boze voor God staat om ieder aan te klagen, treedt Jezus voor ons naar voren om ons vrij te pleiten.
Al lijken de woorden van de aanklager nog zo logisch en volkome terecht, jou advocaat voor je op om te verklaren dat er al voor die schuld is betaald. Je hebt geen boete af te betalen, het bloed van Jezus Christus is genoeg voor elke schuld.
Treuren in en over het koninkrijk van deze wereld, brengt des te meer met zich mee dat je je des te meer kan verheugen over het Koninkrijk van God. Gelukkig ben je als je daarin je troost vindt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s